Cognitieve Gedragstherapie

 

CGT is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. CGT pakt het gedrag én de gedachten aan die de problemen veroorzaken en in stand houden. Het is een actieve en doelgerichte therapie.

Voor het slagen van de therapie is het belangrijk dat er vertrouwen is in de therapeut. Een open en gelijkwaardige relatie met elkaar is nodig om tot verbetering van klachten te komen. Door samen na te denken, dingen uit te zoeken en vooral dingen uit te proberen, veranderen gedachten en gedrag die in de weg staan. Om het geleerde in het dagelijkse leven toe te passen wordt gewerkt met huiswerkopdrachten. Het oefenen van vaardigheden is waardevol voor de rest van je leven.

De effectiviteit van CGT is onder meer bij angsten, depressie, verslaving en eetstoornissen gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en duren over het algemeen kort. Het gaat vooral over moeilijkheden die nu spelen en veel minder over problemen die in het verleden hebben bestaan.

 

Bij welke klachten kan CGT helpen?

CGT kan ingezet worden bij o.a. angst, paniek, trauma, dwang, piekeren, burn-out, onzekerheid, somberheid, verslaving en chronische ziekte/pijn/vermoeidheid.

Voor meer informatie over cognitieve gedragstherapie en voorbeeld filmpjes: www.vgct.nl